För Planacy är best-of-breed strategin central. När vi år 2013 såg behovet av och började utveckla vår produkt fanns det (utöver Excel) bara en massa äldre CPM-system inom området budget och prognos som med en oflexibel teknik försökte lösa alla behov – vilket inte löste någonting helt optimalt.

Så varför är det inte bra att försöka lösa allt med ett och samma system?

Tänk er att ni ska köpa en bil. Bilen ska kunna transportera hela familjen till vardagens åtaganden, helgernas sysslor, nöjen och semestrar. Ibland behöver ni också kunna transportera lite större och tyngre saker. Ni väljer därför att köpa en stor pickup. Där får hela familjen plats (även om det kanske inte är särskilt bekvämt för dem som får sitta i det trånga baksätet), ni kan transportera er säkert och har också möjlighet att svänga förbi det kända möbelvaruhuset och lasta på de nya möblerna ni just köpt.

Men är det verkligen en pickup ni behöver?

best-of-breed vs CPM

En pickup uppfyller många användningsområden, ja, men den är ofta alldeles för stor och otymplig, vilket exempelvis blir jobbigt om du ska göra en omkörning på landsväg eller hitta parkering. Komforten är också sämre än i många andra bilar och du betalar för funktioner som du bara använder ibland. Dessutom slukar den ju en hel del energi.

Egentligen är ju en modern elbil med bra komfort, säkerhet och bagageutrymme mycket mer passande.

Den kanske inte kostar mindre, men den kräver mindre drifts- och underhållskostnader. Den är också utrustad med den senaste teknologin vilket gör bilfärden mer säker och autonom. Om bilen har dragkrok löser den ju även behovet av att transportera större saker vid behov.

För många är det nog självklart att välja den moderna elbilen, men inom mjukvaru- och systeminvesteringar är det faktiskt inte lika självklart. Påfallande ofta önskar man att systemet man köper ska lösa alla behov – och lika påfallande ofta blir det inte så bra som man tänkt sig. På samma sätt kommer pickupen fungera helt okej – men aldrig vara lika bra som du tänkt dig.

100% fokus med best-of-breed

Best-of-breed system försöker inte vara störst och göra allt, utan är som elbilen – här finns ett hundraprocentigt fokus på att vara bäst inom ett område. Ett fokus som innebär en tydlig strategi där alla resurser investeras på att utveckla, optimera och förfina produkten för att leverera maximalt kundvärde. Du får en mjukare och trevligare upplevelse och en mer kostnadseffektiv färd än du skulle fått med pickupen – dessutom blir det mycket enklare att optimera din resa och köra om konkurrenterna.

Best-of-breed budget, prognos och planering erbjuder av den anledningen inte lösningar för business intelligence, men precis som elbilen kan koppla på ett släp kan du sömlöst koppla på marknadens ledande BI-system. I dagens verklighet med fantastiska möjligheter att integrera produkter med likasinnade strategier kan ni därför enkelt få det bästa från flera världar och ett hundraprocentigt fokus på kundlöftet.

Läs också: CPM, best-of-breed eller egenutvecklat?

Men blir det inte billigare med en pickup än att behöva köpa eller hyra ett släp också?

Absolut. Åtminstone kan det upplevas så, men pickupen är dyrare i drift och kräver mer service än elbilen. Tänk dig att du köpte din pickup från din lokala verkstad med egen bilproduktion som har serviceorganisationen och tillverkningen under samma tak. De kan sin bil – bättre än någon annan bilhandlare kan sina bilar. Dessutom utlovar de bra responstid och servicegrad utan involvering från en annan part. Visst låter det bra?

Problemet är att om din lokala verkstad med egen bilproduktion inte gör ett bra jobb, då har ni ingen annanstans ni kan åka med bilen eftersom ingen annan kan, eller får underhålla den. På grund av detta är det inte heller ovanligt att verkstadens fakturor för underhåll är onödigt höga – de vet att ni behöver er bil och att ingen annan kan serva eller reparera den.

Med best-of-breed kan ni optimera er resa och köra om konkurrenterna

År 2013 hade de ledande plattformarna för business intelligence påbörjat transformationen av uppföljning, rapportering och analys genom att leverera ett oslagbart värde för sina kunder. Med Planacy vill, och gör vi idag samma sak för budget och prognos. Vi är den moderna elbilen med innovativ teknik och oslagbar aerodynamik som du enkelt kan koppla ihop med ert BI-system. Vi låter er nyttja investeringen ni gjort i ert kraftfulla BI och erbjuder er – genom ett hundraprocentigt fokus – en mer effektiv, strömlinjeformad, automatiserad och värdeskapande budget- och prognosprocess.

Inom vår vertikal, där det dessutom krävs en investering för att anpassa produkten efter dina behov, blir betydelsen av detta fokus tydligt: ju bredare produkt desto mer komplex implementation och förvaltning. Med sömlösa integrationer mellan olika best-of-breed system kan ni skapa er en systemuppsättning som levererar maximalt värde inom varje enskilt område som är viktigt för er – och ni slipper betala för moduler och produktutveckling som ni inte använder eller dyra underhållskostnader till den lokala verkstaden med en egenutvecklad produkt.

Innan ni fattar ett beslut

Best-of-breed fokuserar på att leverera ett oslagbart värde för er som slutkund, men vissa företag och verksamheter kan trots det behöva en pickup. Innan ni fattar ett beslut är det viktigaste att ni gör en gedigen förstudie för att landa i vilka komponenter som är mest kritiska för er, samt att hitta den leverantör (läs partner) som har bäst kompetens och förståelse för er bransch så att de på bästa sätt kan anpassa och sy ihop helheten.

Läs också: Hur väljer du rätt systemstöd för budget, prognos och planering?

Författare

Jimmy Stenqvist Evegård

CEO

Relaterade inlägg

Vill du veta mer?

Planacys planeringsplattform kan helt integreras och anpassas för din verksamhet.

Boka demo Kontakta oss