Innan Sabis valde Planacy för sina finansiella processer gjorde de budget och prognosarbetet i Excel och analyserna i Power BI – en tidskrävande process som innebar mycket manuellt arbete. Med Planacy har arbetet både blivit säkrare och mer effektivt. 

Planacy har gjort väldigt stor skillnad för oss. Istället för att förbereda mallar inför prognosarbetet kan vi spendera den tiden på mycket mer värdeskapande arbete

–Sofia Lundell, CFO på Sabis.

Sabis Planacy

Innan Sabis implementerade Planacy var de tvungna att lägga mycket tid på att säkerställa att all data stämde i Excelmallarna. När allt var klart behövde man även manuellt kontrollera att all information kom med vid inläsningen till Power BI. 

”Innan Planacy använde vi runt 70 Excelark i varje budget- och prognosprocess och varje Excelfil hade flera flikar som byggde på varandra och sammanställdes till en slutlig resultaträkning. Det var ett väldigt riskfyllt arbetssätt – om någon till exempel råkade ändra eller radera en formel kunde det leda till fel på flera ställen,” förklarar Sofia. 

 

Målet med att implementera Planacy var att effektivisera budget- och prognosprocessen, minska risken för fel och frigöra mer tid för analys genom att minimera manuella arbetsuppgifter. Man ville även fortsätta använda Power BI för djupare analyser.  

“Att implementera Planacy för våra finansiella processer har gjort otroligt stor skillnad i vårt arbete, inte minst den smidiga integrationen till Power BI. Nu kan vi lägga mer tid på värdeskapande aktiviteter, snarare än manuellt kontrollarbete,” berättar Sofia. 

 

En av de största fördelarna som Sabis ser med Planacy är att de finansiella processerna har blivit mer strukturerade och överblickbara. Lösningen har minimerat risken för manuella fel och hela budgeten och prognosen finns nu samlad på ett ställe – man vet alltid vilken version som är aktuell. 

”Den största nyttan med Planacy är hur vi kan fördela vår tid nu. Vi lägger fortfarande ner lika mycket tid på vår budget och prognos, men den stora fördelen är att vi nu kan lägga mycket mer tid på kvalitativa analyser! Vi är väldigt nöjda,” avslutar Sofia. 

 

Sabis grundades 1874 och har sedan 1946 varit i familjen Anderssons ägo. Företaget är verksamt inom flera affärsområden – matbutiker, restauranger och caféer samt hotell- och mötesanläggningar i Stockholmsområdet. Idag har Sabis cirka 700 medarbetare och en omsättning på cirka 1,4 miljarder SEK. Visionen är att bli bäst på kundupplevelser inom mat och möten. Besök Sabis här

Relaterade inlägg

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du inte kommande webinars eller nya blogginlägg.

Prenumerera